5 alapvető szabály, amit feltétlenül be kell tartanod, ha nyilvános WC-t használsz!

A nyilvános WC használatát előbb vagy utóbb szinte mindenki igénybe veszi, mivel akadnak olyan élethelyzetek, amikor más alternatívánk nincs. Sokak számára ez felér egy igazi rémálommal, hiszen jobban belegondolva, több száz emberrel osztozunk egy mellékhelyiségen, ami kedvező feltételeket teremt a különböző gombák és baktériumok elszaporodására.

A fertőzések és a gombásodások elkerülése végett van néhány íratlan szabály, melyet mindig be kell tartanunk, ha nyilvános mellékhelyiségekben végezzük el ügyes-bajos dolgainkat.

1. Légy óvatos a „biztonságosnak” hitt felületekkel is

Természetes, hogy ha azt gondoljuk, az ilyen mellékhelyiségekben a WC csésze a legveszélyesebb felület. Viszont ki kell ábrándítsunk, ugyanis a mosdókagyló felületén még több baktérium hemzseg. Ez azért lehetséges, mert a legtöbb baktérium kézmosás során rakódik le a kagyló területére. Óvatosan közelítsd meg ezt a területet is!

2. Válaszd az első fülkét

Laikus szemmel nézve az ember azt hinné, hogy mindig az első fülke a legpiszkosabb, ugyanis az emberek túl lusták, vagy túl sietnek ahhoz, hogy a hátrább lévő fülkékbe menjenek. Ez a logika (habár ésszerűnek tűnik) hamis! Egy kaliforniai kutatás kimutatta, hogy a középső fülkék a legnépszerűbbek, míg az elsőbe alig megy be valaki.

3. Ne tedd a cuccaidat a földre

Táskával, bevásárlószatyorral vagy egyéb más cuccal a kezünkben igen nehézkes és furcsa elvégezni folyó ügyeinket. Nem elég, hogy vigyázunk arra, hogy semmihez se érjünk hozza, még a táskánkat is tartanunk kell. Ilyenkor a legtöbben az egyszerűnek tűnő megoldást választják, és csak simán leteszik a földre. Viszont aranyszabály, hogy SOSE tedd a cuccaidat a földre! A föld csak úgy hemzseg a kártevőktől. Ha teheted akaszd fogasra, vagy végső soron a kilincsre!

4. Ne papírozd köbe a WC peremét

Jó megoldásnak tűnik toalettpapírból „védőréteget építeni” a peremre, viszont az kevesek fejében fordul meg, hogy a papír felszívja a kórokozókat tartalmazó nedvességet és könnyedén húgyúti fertőzést kaphatunk. Ha teheted, inkább válaszd a föléje helyezkedős módszert, vagy ha nagyon higiénikusnak találod, nyugodtan rá is ülhetsz.

5. Ne érintsd meg a falakat

Néha az egyensúlymegtartás céljából rá szokunk támaszkodni a falakra, viszont ezek a falak hihetetlenül piszkosak. A WC lehúzásával, és az emiatt keletkező párával a baktériumok akár pár méterrel arrébb is meg tudnak telepedni, és ez alól a falak sem kivételek.

Ezekkel az egyszerű szabályokkal sokkal biztonságosabban használhatod a nyilvános mellékhelyiségeket, mert ha még nem is vetted igénybe, előbb-utóbb annak is el jön az ideje!

Forrás:

filantropikum

Facebook Hozzászólások:

Hozzászólás