9 bizarr “földönkívüli” élőlény, amely valójában itt él a Földön

Ezek a néha ijesztő kinézetű vagy képességű lények bizony itt élnek, ezen a bolygón. Te hallottál már róluk?

Miközben a végtelen világűrt kutatjuk idegen létformák után, hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy itt, a Földön is él jó pár olyan élőlény, amely annyira bizarrul néz ki, hogy földönkívülinek is elmenne. A Popular Science csokorba szedett néhányat.

Az óceán halhatatlan lakója

A Turritopsis dohrnii nevű hidraállat fajta apró lárvaként kezdi életét, majd aljzatlakó polippá fejlődve telepeket alkot. Később a telepek felbomlanak és a kis polipok ivarérett medúzákká alakulnak át. Ha megöregszenek vagy megbetegednek, képesek visszafejlődni „gyermek” polipokká, és új telepeket alkotni. Ezt a transzdifferenciálódásnak nevezett sejtfejlődési folyamat révén érik el.

Miután ez a növekedés és visszafejlődés elvileg a végtelenségig folytatódhat, így ezt az élőlényt „nem-halandónak” tekinti a tudomány. Mi ez, ha nem sci-fi?

Már a zsebükben vagy

„Egyszer egy bús éjféltájon, míg borongtam zsongva, fájón” a varjúfélék családja kihasznált, méghozzá bántón. Na jó, Edgar Alen Poe „A holló” című verse nem egészen így szól, pedig az amerikai költő írhatta volna nyugodtan ezt is. A hollók, varjak, szajkók ugyanis maguk helyett dolgoztatnak minket.

Ezek a madarak a föld legintelligensebb élőlényei közé tartoznak. Képesek drótból horogszerű eszközt hajtogatni, sőt, a diót a kocsik elé teszik, hogy a kerekükkel összetörjék, és nekik csak ki kelljen enni a finom belet. Bánjunk velük óvatosan: soha nem állították, hogy békével jöttek!

Bár lennék olyan „vak”, mint ez a denevér!

Még a legmenőbb vámpírlegendák sincsenek sehol a valódi denevérekhez képest. Az egyetlen emlősfaj, amely ténylegesen tud repülni. A barna denevér képes 1000 szúnyogot megenni egyetlen óra alatt. A legnagyobb denevér szárnyfesztávolsága csaknem három méter.

Akár harminc évig is élhetnek, ami sokkal több, mint a legtöbb hozzájuk hasonló méretű emlős várható élettartama. És akkor a legklasszabb szuperképességükről még nem is beszéltünk: ultrahangot bocsátanak ki, és annak a visszaverődésével „látják” az előttük lévő tárgyakat.

Ahol új értelmet nyer a szemkontaktus

A horgászhalak csaknem teljes sötétségben élnek. Hatalmas fejük van és ijesztő fogazatuk. A nőstények fejéből kinövő kocsány végén foszforeszkáló baktériumok tenyésznek, amitől a hal világít, ezzel csalja közel a zsákmányát. Ám a horgászhal legijesztőbb tulajdonsága mégsem ez, hanem sajátos szaporodási szokása.

A hím a nősténybe mélyeszti a fogait, amiért cserébe az asszonyka szép lassan megemészti őt. A férj szeme beleolvad a nőstény hasfalába, és szép lassan a többi része is követi.

Az utolsó térdhajlító

Egy friss kutatás szerint a méhek képesek behajlítani a térdüket. A tudósok megtanítottak méheket focizni. Azok a méhek bizonyultak a legügyesebbnek, akik előtte már megfigyelték a többi méhet játszani, ami azt bizonyítja, hogy a méhek képesek a szociális tanulásra. De ez még nem minden! Felismerik az emberi arcokat, és valahogy képesek meghatározni a legrövidebb légi utat két virág között.

Ilyen állat márpedig nincs!

A megtévesztően aranyos medveállatka valójában rendkívül erős. Percekig életben marad akár 150˚C –os hőségben is, -200˚C–ra lefagyasztva pedig akár 20 hónapig is. Egy hétig kibírják a vákuumot az űrben, és a Mariana-árok óriási nyomását is. Egy medveállatkát sikerült feléleszteni, miután harminc évet töltött lefagyasztva. Azonnal szaporodni kezdett és még sok generáció felnövésének lehetett a tanúja.

Kacsacsőrű emlős, telefon haza!

Mi egyáltalán a kacsacsőrű emlős? Úgy néz ki, mintha egy gyereket megkérnénk, hogy tervezzen földönkívülit különböző állati testrészek felhasználásával. És akkor még a hímek mérget tartalmazó sarkantyújáról nem is beszéltünk. Vagy arról, hogy a nőstények tojást raknak.

Kétségtelenül indulhatnak a legföldönkívülibb külsejű állat címéért, de testfelépítésüket nézve aligha kell attól félnünk, hogy megdöntik az emberiséget.

Egységben az erő!

A hangyák igen célratörőek. Megosztják a munkát a vak, ám igen hatékony – és a többieknél intelligensebb – munkások, a nagyobb katonák, és a szaporodó hímek és nőstények (királynők) között. Képesek fészket építeni a saját testükből, naponta több százezer zsákmányt (más hangyákat, darazsakat, lárvákat) megölni és feldolgozni, és megvédeni a királynő több millió petéjét. Képzeljük csak el, mire lenne képes az emberiség ezzel a kaptár szemlélettel! Belegondolni is rossz.

Mi a rák?

Hogy mit láthat a sáskarák, ha tükörbe néz, nehéz megmondani. Amíg ugyanis az ember szemében három csap van, addig a sáskarákéban tizenhat. Olyan színeket látnak, amelyekről mi még csak nem is álmodunk. (Mások szerint nem látnak több színt, de sokkal gyorsabban képesek megkülönböztetni az alapszíneket, mert a színérzékelés nem az agyukban, hanem már a szemben megtörténik).

Ezek a színes élőlények valóságos szörnyetegek. Olyan gyorsan képesek mozogni, hogy szinte felforr az áldozat körül a víz és az apró buborékok szétpukkanva fényt bocsátanak ki. Ezt nevezik szolumineszcenciának. A félelmetes képességeit már a tudósok is vizsgálják, miként hasznosíthatnák azokat a hadiiparban.