Bolygónk legnagyobb elméi hiába küszködtek az óceánok tisztításával… Ez a fiatalember azonban megtalálta a megoldást!

A műanyag csomagolóanyagok jelentős mértékben megkönnyítették a mindennapi életet. Minden tekintetben nagyon kényelmes: könnyű, tartós, vízálló stb. De sajnos a műanyagok alkalmazásának van egy nagyon csúnya oldala – a környezetszennyezés.

Műanyag zacskók, műanyag palackok és egyéb hulladékanyagok szennyezik minden nap a körülöttünk lévő természetet. A szárazföldön ezeknek a hulladékoknak összegyűjtése meglehetősen egyszerű, azonban a vízből eltávolítani ezeket, nagyon bonyolult feladat.

f1-4

A vízben az a probléma, hogy a szemét nem egy helyen gyűl össze, mivel a hullámzás miatt nagyon szétszóródnak. A szárazföldön össze lehet gyűjteni egy helyre az egészet, betenni az autóba és oda szállítjuk, ahová akarjuk. Azonban az óceánban flakonokat keresgélni óriási feladat, ami sokba kerül…

f2-4

Éppen emiatt, az óceánok lassan egy nagy szemétdombbá alakulnak. A tudósok pedig értetlenül vakarják a fejüket, miközben egy 20 éves srác javasolt egy zseniális megoldást erre a problémára.

f3-4

Az ő elmélete szerint, a legfontosabb, hogy a vízáramlatoknál felfogni a flakonokat. Az emberek feladata pedig csak annyi, hogy elhelyezzenek egy lebegő, V-alakú gátat, ami egy helyre gyűjti a szemetet, ahonnan majd könnyen össze lehet gyűjteni őket és partra szállítani.

f4-4

A lebegő gát tartós, 10 rétegű gumibol és poliészterből készülne. Magassága és mélysége 1,5 méter lenne, hogy a tenger hullámai és az állatok ne tudják felemelni.

f5-3

Az ötlet kivitelezése egy évbe telt. A fiatal srác ötletét alaposan megvizsgálták és tesztelték. Jelenleg az Északi-tengeren tesztelik és ez lesz az utolsó vizsgálat.

f6-2

A lebegő gát szenzorokkal van ellátva, amelyek lehetővé teszik, hogy a szárazpartról is nyomon kövessék a tisztítási folyamatot. Ha a projekt a gyakorlatban is sikeres lesz, akkor 2020-ban alkalmazni fogják, mint a legnagyobb óceán tisztítási projektet a történelemben!

f7-2

És a projekt hatékonysága érdekében egy versenyt is indítottak egy különleges szemétgyűjtő kidolgozására, amelyet szinkronizálnának a lebegő gáttal.

f8-2

Ismét meggyőződtem, hogy igaz a mondás miszerint: az egyszerű dolgok mindig nagyszerűek! És minél egyszerűbb valami, annál könnyebb használni és gyakorlatba ültetni. Egy közönséges fiatalember, akinek sikerült hatékonyan megoldani a problémát, amelyre bolygónk legnagyobb elméi hiába keresték a megoldást. Ha téged is lenyűgözött ez az ötlet, akkor oszd meg barátaiddal!

Forrás:

buzzblog