El fogod égetni a pizsamádat, ha elolvasod ezt a cikket! 8 ok, hogy minden éjjel ruha nélkül aludj!

Sok helyen a ruha nélkül történő alvás még mindig tabunak számít, de a szakértők több tanulmányban kitérnek ennek a testi-lelki egészségre gyakorolt pozitív hatására, ezért érdemes kipróbálni pizsama nélkül lefeküdni.

Nézzük milyen jó hatásai vannak annak, ha ruha nélkül alszol.

1. Oxitocin boldogsághormon szabadul fel

Ha a pároddal úgy döntötök, hogy ruha nélkül bújtok ágyba, akkor garantált a boldogsághormon áradat, ami természetesen átcsaphat egy forró szeretkezésbe is. A testközeli kontaktus is sok oxitocint szabadít fel, ami jót tesz a vérnyomásnak, csökkenti a stresszt, enyhíti a depresszió tüneteit.

Egy 2014-es felmérésből, amelyben ezer brit házaspárt kérdeztek meg, az derült ki, hogy a ruha nélkül alvók 57 százalékban voltak elégedettek, boldogok a párkapcsolatukban, a pizsamában alvók 48 százaléka vallotta ugyanezt.

2. Csökken a kortizol szintje

Ha ruha nélkül alszol, akkor a szervezeted hőszabályozása jobban működik, jobban lehűl, és ezzel a kortizol nevű stresszhormon is alacsonyabb lesz.

3. Sokkal kipihentebben fogsz ébredni

Ennek is ahhoz van köze, hogy a ruha nélkül alvás során a tested nem fog felhevülni, hanem a normálisnál kissé hűvösebb hőmérsékleten fog működni, ami a nyugodt alvás elengedhetetlen része.

4. Fiatalabb maradsz

Alvás közben olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek serkentik a bőrsejtek megfiatalodását, és ez különösen érvényes, ha alvás közben nem fedi a testedet meleg ruha, vastag paplan, és a szoba hőmérséklete sem haladja meg a 21 Celsius fokot. Szóval, hagyd a szekrénybe a pizsamát.

5. A férfiak számára különösen egészséges

A férfiegészség szempontjából fontos, hogy a heréket pár fokkal alacsonyabb hőmérsékleti hatás érje, mint a szervezet többi részét, mert így a hímivarsejtek képződése megfelelő módon fog történni. A szakértők vizsgálatai szerint azoknál a férfiaknál, akik nappal boxeralsót viseltek, éjszaka meg ruha nélkül aludtak, 25 százalékkal kevesebb hibás DNS-t tartalmazó spermium képződött.

6. Kisebb az esélye a gombásodásnak

Mivel a bőrgombát okozó gombák szeretik a nedves, meleg helyeket, ezért a lágyékhajlatokban könnyedén kialakulhatnak fertőzések. Ha viszont a testrészek megfelelően szellőznek, szárazon maradnak, a gombásodás esélye is kisebb lesz.

7. Magabiztosabb leszel

Bármennyire is hihetetlen, ha ruha nélkül alszol, az segít jobban elfogadni a testedet, kényelmesebben fogod érezni magad a bőrödben, és ettől megnő az önbizalmad is. Mi lehetne ennél jobb?

8. Boldogabb, kiegyensúlyozottabb leszel

Zuhanyozz le, majd a tiszta paplan, párnák közé bújj be ruha nélkül. Hihetetlenül kényelmes érzés, szabadnak, boldognak fogod magad érezni, ezért érdemes rendszeressé tenni alvás közben.