Felismered? Hatalmasra hízott Friderikusz Sándor

Évtizedek óta küzd a jojóeffektussal, időről időre meghaladja az egy mázsát. Ekkora súlyfelesleggel azonban még soha nem láttuk Friderikusz Sándort. A szakértő szerint lelki okok állhatnak a háttérben.

Ritkán bukkan fel nyilvános eseményen Fridi, Verebes István új könyvének tegnapi bemutatójára azonban megjelent. Igaz, most is mindent megtett azért, hogy ne keltsen feltűnést: napszemüvegben és baseballsapkában érkezett.

Mégsem ez az esetlen álca őrizte hatásosan az inkognitóját, ha­nem az, hogy szinte a felismerhetetlenségig meghízott. Szemlátomást nehezebben mozgott, kevésbé tűnt energikusnak, mint korábban.

Miután leült, a következő több mint egy órában feszült figyelemmel követte a színpadon történteket, ám látszott rajta, nehezen viseli a túlsúlyával járó levegőtlenséget a József Attila Színház aulájában, feszengve fészkelődött a más testalkatra méretezett széken.

Akik évtizedek óta követik a közel hatvanéves Fridi karrierjét, végigkísérhették kilátástalannak tűnő küzdelmét a fölös kilókkal, ami a jojóeffektus tankönyvi példája lehetne.

A kilencvenes évek elején nádszálvékony fiatalemberként ismerte meg az ország a Friderikusz-show-ban, a 2000-es évek vége felé viszont a hírek szerint már több mint 120 kilót nyomott.

Az RTL II indulása idején, 2012-ben azonban egy új Fridit láthattak a nézők, legalább 20-25 kilótól szabadult meg, hogy jobb formában vághasson neki a Legyen Ön is milliomos! adásai­nak.

A jojóeffektus azonban ha­marosan újra elérte: a TV2 Sztárban sztár, illetve Az ének iskolája című műsorában újfent jelentős súlyfelesleggel jelent meg, az Összezárva Friderikusszal idején pedig szemmel láthatóan megdöntötte saját súlyrekordját. Sándor ezután az ATV-n tűnt fel, ahol újra jó pár kilótól megszabadulhatott, bár rossz nyelvek szerint ez csak a fekete háttérnek és a sminkesek, stylistok varázslatának köszönhető illúzió volt.

Megfigyelhető, hogy a súlyingadozása tévés feladataihoz igazodik: amikor leszerződtetik, próbálja formába hozni magát – több-kevesebb sikerrel. Az utóbbi időben egyre kevesebbel. Ennek lehettek most tanúi, akik a József Attila Színházban részt vettek a könyvbemutatón, ahol úgy tűnt, a showman feladta az elhízás elleni küzdelmet, beletörődött a kudarcba.

Csak álca a nagy mellény

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a Friderikusz esetében is tapasztalható jojóeffektus hátterében komoly lelki problémák húzódhatnak meg.

– A táplálkozási zavar mögött nagyon sokszor testképzavar áll, ennek a mozgatórugója az önértékelési zavar. Az egyén nehezen tudja elfogadni saját magát, megbomlik a lelki egyensúlya, és ennek a kivetülése a látványos fogyás vagy hízás. Ha nem tudja elfogadni magát, azzal belső önértékelési zavarokat okozhat, ezt sokan jópofasággal vagy éppen túlzott magabiztossággal, nagy mellénnyel próbálják kompenzálni – nyilatkozta Makai a Borsnak.

forrás: bors.hu

Forrás:

borsonline