Itt a teszt, melyet az amerikaiak mindössze 6%-a tudott helyesen kitölteni!

A következő, alapműveltségbe tartozó feladatokból álló tesztet egy amerikai felmérés miatt készítették. A felmérés eredménye siralmas lett: a válaszadók mindössze 6%-a tudott a kérdésekre helyesen válaszolni.

Úgy gondolod neked menne? Próbáld ki magad! Menj végig a 12 kérdésen, majd ellenőrizd a válaszaid!

1. A következő kép egy űrbéli objektumot ábrázol, melynek jeges magja van és különböző gázokból, porokból álló csóvát hagy maga után. Mi a neve?

a1y98xy_700b_v1

A. csillag

B. üstökös

C. aszteroida

D. hold

2. Milyen hullámokat használunk a telefonhívások továbbítására?
A. rádióhullámokat

B. látható fényhullámokat

C. hanghullámokat

D. gravitációs hullámokat

3. Az alábbi kép a Föld három rétegét ábrázolja. Melyik a legforróbb?

zgjhgg

A. A Föld külső rétege, a kéreg

B. A Föld középső rétege, a palást

C. A Föld belső rétege, a mag
4. Mi a fő oka az óceánoknál tapasztalható árapály jelenségnek?
A. A Föld tengelye körüli forgása

B. A Hold gravitációs vonzása

C. A Nap gravitációs vonzása
5. Minek a mértéke a fényév?

A. fényesség
B. idő
C. távolság
D. tömeg

6. Denver (Colorado) nagyobb tengerszint feletti magasságon fekszik, mint Los Angeles (California). Melyik állítás igaz az alábbiak közül?

A. A víz alacsonyabb hőmérsékleten indul forrásnak Denverben, mint Los Angelesben.
B. A víz magasabb hőmérsékleten indul forrásnak Denverben, mint Los Angelesben.
C. A víz ugyanazon a hőmérsékleten forr mindkét városban.

7. Az alábbi képek közül melyik illusztrálja helyesen a nagyítólencsén áthaladó fény útját?

fggfngf

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
8. A hanghullám melyik tulajdonsága határozza meg a hangerőt?
 
A. frekvenciája
B. hullámhossza
C. a sebessége és a sebesség változása
D. az amplitúdója, magassága
 
9. Az alábbi állítások közül mely írja le a legjobban a grafikon adatait?

gngngfg

A. Az utóbbi években a lyukas fogak száma valamennyi országban nőtt
B. Néhány ország lakói gyakrabban mossák a fogukat, mint más országokban
C. Minél több cukrot fogyaszt valaki, annál több lyukas foga van.
D. Az utóbbi években a cukorfogyasztás valamennyi országban növekvő tendenciát folytat
10. A következő elemek közül mely szükséges az atomenergia és atomfegyverek előállításához?
A. nátrium-klorid
B. urán
C. nitrogén
D. szén-dioxid
11. Ki fejlesztette ki a gyermekbénulás elleni vakcinát?

hhhhffd

A. Marie Curie
B. Isaac Newton
C. Albert Einstein
D. Jonas Salk
12. Az alábbi tudományágak közül melyik foglalkozik a csillagok pozíciójának emberi viselkedésre gyakorolt hatásával?
A. Asztrológia
B. Alkímia
C. Asztronómia
D. Meteorológia
GÖRGESS LE A VÁLASZOKÉRT!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Válaszok:
1. B   2. A   3. C   4. B   5. C   6. A   7. C   8. D   9. C   10. B   11. D   12. A
Forrás:

csodasnap