Van két testrészünk, amelyik életünk végéig folyamatosan nő

Két testrészünk halálunk napjáig nő

Az emberi test növekedése pubertáskor végén, a felnőttkor kezdetén áll meg. Ekkorra minden kifejlődik, aminek ki kell – két kivételtől eltekintve. Van ugyanis két olyan testrészünk, ami egészen addig, amíg meg nem halunk, folyamatosan nagyobb és nagyobb lesz.

Persze, a változás évenkénti mértéke nem méterekben, de még csak nem is centikben mérhető, hanem milliméterekben. De pontosan melyik a két említett testrész? Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy sajnos nem a férfiasság az – hogy emiatt a nők vagy a férfiak szomorúbbak, azt mindenki döntse el maga.

Az orr és a fül növekedése nem áll le

Az említett 2 testrész nem más, mint a fül és az orr. A növekedésnek több oka is lehet: egyes kutatók szerint a gyarapodást az idézi elő, hogy mind a kettő porcokból áll, amik az életünk során mind nagyobbak és nagyobbak lesznek; de vannak szakemberek, akik azt állítják, a gravitáció játszik szerepet a megnyúlásban.

Utóbbihoz íme, egy kis magyarázat: 30-40 éves korunkig a bőrünk feszes, rugalmas, puha, tömött. Ezután azonban megadja magát a gravitációnak, elveszíti kollagén és elasztin tartalmát, ereszkedni kezd, petyhüdt lesz.

Csak a hossza változik

Egy 1995-ben, a British Medical Journalban megjelent tanulmányból kiderült, hogy egy ember füle egy év alatt 0,22 mm-rel lesz hosszabb, a szélessége azonban nem változik – írja a howstuffworks.

Sokáig egyébként még az orvosok sem tudták pontosan, hogy a fül folyamatos növekedése kizárólag a férfiakra, vagy a nőkre is jellemző; csak egy 1999-es olasz vizsgálat után jöttek rá, hogy a dolog mind a két nemet érinti.

Szép lassan összemegyünk

Míg az orr és a fül vígan nő halálunk napjáig, életünk vége felé közeledve a testünk szabályosan összemegy. A szívünk a negyvenes éveinktől kezdve minden évben 0,3 grammnyit veszít a tömegéből, a csontjaink sűrűsége pedig 35 éves kor után kezd csökkenni.

A férfiak legnagyobb sajnálatára a pénisz sem ússza meg, a vastagsága és a hossza az erek falán lévő lerakódások miatt megjelenő sorvadás miatt redukálódik. Idősebb korunkra egyébként alacsonyabbak is leszünk, “köszönhetően” a porckorongok ellapulásának.

Forrás:

femcafe